Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 21/08/2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği'nin 7. ve 10. maddeleri gereğince topraklama zorunlu hale getirilmiştir. Elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümler belirlenmiştir.
Yönetmeliğin EK-P bölümünde çeşitli topraklama tesislerinin işletme dönemi içindeki muayene, ölçme ve denetlemelere ilişkin önerilen periyotlar belirtilmiş olup, sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri topraklamalarına ilişkin dirençlerinin muayene ve ölçümünün 1 (bir) yıllık periyotlarla yapılması öngörülmüştür.
Yürürlükteki Yönetmelik Gereğince;
E.M.O tarafından yetkilendirilmiş (SMM, Topraklama Yetkilendirme Belgesi) elektrik mühendisi ve teknisyenlerden oluşan kadromuz ile yürürlükteki TS HD 60364-6 standartına uygun olarak topraklama tesisatınızda ilgili kontrol ve ölçümleri kalibrasyonlu cihazlarla gerçekleştirerek tarafınıza Topraklama Ölçüm Raporu düzenlemekteyiz.
Amacına göre topraklama çeşitleri 3 madde halinde incelenmektedir;
A) Koruma Topraklaması; Bir yalıtım hatasında elektrik devresinin aşırı akım koruma aygıtları ile açılmasını sağlamak için gerilim altında olmayan iletken tesis bölümlerinin topraklayıcılara ya da topraklanmış bölümlere doğrudan doğruya bağlanmasıdır.
B) İşletme Topraklaması; aktif bölümlerin ve sıfır iletkeninin topraklanmasıdır.
C) Fonksiyon Topraklaması; iletişim tesisinin veya bir işletme elemanının; yıldırım etkilerine karşı koruma, raylı sistem topraklaması , zayıf akım cihazlarının topraklanması gibi istenen fonksiyonu yerine getirmesi için yapılan topraklamadır.
Belirtilen Topraklama Çeşitleri Kapsamında; aşağıda belirtilen ölçüm noktaları içeriğinde tarafınıza «Topraklama Ölçüm Raporu» düzenlemekteyiz.
1.Ana Dağıtım Panosu (PDB’ye bağlantısı,PDB’ den gelen Topraklama İletkeni Direnç Tespiti, İlave korumanın tespiti ve ölçümü)
2.Monofaze ve Trifaze Prizler (RCD veya Sigorta/Kesici açma beyan akımı referans alınarak ölçülen değerlerle karşılaştırılması)
3.Elektrikli Motor ve Makine Gövdeleri (Topraklama Barasına Bağlantıları, Koruma Elemanı açma beyan akımına göre uygunluk tespiti)
4.Tali Dağıtım Panoları (PDB’ye bağlantısı, Doğrudan Dokunmaya karşı ilave korumanın tespiti ve ölçümü)
5.Diğer Son Tüketici Noktaları (RCD veya Sigorta/Kesici açma beyan akımı referans alınarak ölçülen değerlerle karşılaştırılması)
6.Trafo Koruma Topraklaması (Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Gereğince Hesaplama ve Ölçüm)
7.Trafo İşletme Topraklaması (TEDAŞ Şartnameleri Referans Alınarak 3 Uçlu karşılaştırma Yöntemi ile Ölçüm)